linkedin2 twitter facebook check arrow-left arrow-right play share search download envelope
Collega aan het woord: Frank Liauw – IT-consultant
"Het is leuk dat ik hier in meerdere rollen kan werken"

Frank Liauw – IT-consultant

“Ik werk nu zo’n 11 jaar bij CBS. Voordat ik bij CBS kwam werken, was ik gemiddeld één week per maand in het buitenland gedetacheerd. Dat was leuk, maar toen ik mijn vrouw ontmoette, was ik liever vaker thuis. Werken bij CBS sprak me aan omdat het maatschappelijk relevant en uitdagend is, maar ook vanwege de uitstekende arbeidsvoorwaarden. Ik ben hier begonnen als informatieanalist, en heb me ontwikkeld tot testprofessional. Ik heb hier alle benodigde opleidingen kunnen volgen en ben nu TMap- en ISTQB-gecertificeerd.”

Meerdere rollen

“Het is leuk dat ik hier in meerdere rollen kan werken. Als testmanager, als tester, én als informatieanalist. Ook heb ik binnen projecten gewerkt als facilitator. Laatst bijvoorbeeld bij een workshop over de mobiliteit van werknemers.“

SCRUM-methode

“We werken hier sinds een jaar of drie volgens de SCRUM-methode. Je zit dan met het hele team, analisten, bouwers en testers, bij elkaar. Elke ochtend bespreek je je vorderingen in een zogenaamde stand-up. En je werkt toe naar een gezamenlijk doel. Dit bevalt heel goed. Je zit niet alleen op een eilandje te werken, maar je helpt elkaar.”

Van geaggregeerde data naar microdata

“Ik houd van uitdagingen. Dus toen ik gevraagd werd als informatieanalist en projectleider voor een project over de administratieve lastendruk voor Nederlandse bedrijven, aarzelde ik geen moment. Met een enquête meten we al de lastendruk, maar we wisten niet wat de oorzaak van die druk was. De oude applicatie gebruikte geaggregeerde data, wij besloten over te gaan op microdata. Een prachtig project waarbij ik met veel verschillende mensen heb samengewerkt in wisselende omgevingen."

Open Data-project

“Ik was betrokken bij het Open Data-project van CBS. Alle Statline-gegevens moesten als open data beschikbaar worden gesteld, in JSON- én XML-formaat.  We hebben een api gemaakt om de data te benaderen. Alles bij elkaar  een flinke klus met een mooi resultaat.”

“Alle testers binnen CBS zitten in een competence group. Daarin delen we onze kennis en ervaringen. Bijvoorbeeld over SCRUM, TFS en Microsoft Test Manager. We bespreken er ook toekomstige ontwikkelingen. Zo werken we bij CBS bijvoorbeeld toe naar daily builds en automatisch testen. Op deze manier leer je veel van elkaar.”

Onbetwistbare onderzoeksresultaten

“De onderzoeksresultaten van CBS moeten onbetwistbaar zijn. Als tester heb je dus een cruciale rol. Het gaat er niet alleen om dat een applicatie werkt, het gaat erom dat er goede cijfers uitkomen. Je probeert dus de fouten of zwakke plekken eruit te halen.”

Veel waardering

“Wat ik mooi vind aan CBS is dat je hier veel waardering krijgt. Van je collega’s en van de leiding. Als je iets extra’s inbrengt, wordt dat gezien.“

Collega's

Meer collega's aan het woord

Bekijk hier nog meer verhalen en films van onze collega's.