linkedin2 twitter facebook check arrow-left arrow-right play share search download envelope
Over ons
Werken aan de basis van belangrijke beslissingen
Wie zijn we?

We registreren en onderzoeken van alles

CBS registreert en onderzoekt zo ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over kinderopvang of werkgelegenheid; over schoolverlaters of de aardappeloogst. Op basis van onze cijfers maken overheden beleid, bepalen bedrijven hun strategie en schrijven journalisten hun verhalen. Je komt ons werk dan ook bijna dagelijks tegen op internet, radio, tv en in de krant.

Collega over CBS

Floris Jansen, Statistisch onderzoeker en woordvoerder

" Ons werk is dagelijks nieuws "

Bekijk filmpje
Doreen Ewalds, Statistisch onderzoeker

‘De afwisseling in mijn werk vind ik erg leuk’

Als statistisch onderzoeker werk ik bij de sector Verkeer & Vervoer aan de statistiek van de luchtvaart, de zeevaart en aan de statistieken over het motorvoertuigenpark in Nederland. En dat bevalt heel goed. Tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen in Maastricht kwam ik in aanraking met CBS en de onderzoeken die er plaatsvinden. Na mijn studie deed ik bij CBS ervaring op bij de collega’s die de Jeugdmonitor samenstellen. Ik leerde er bijvoorbeeld wat er allemaal nodig is om een publicatie te maken. Inmiddels werk ik alweer vijf jaar bij de sector Verkeer & Vervoer. Daar houd ik me bezig met het verwerken, koppelen en analyseren van grote databestanden. Daarnaast publiceer ik de resultaten in artikelen en tabellen, samen met verschillende teams. Sinds een jaar ben ik projectleider van de statistiek over de luchtvaart. De afwisseling in mijn werk vind ik erg leuk. 

Annelies van Eekelen, beleidsadviseur van de Directeur-Generaal

´Mijn werkdag is elke dag weer anders'

'De ene dag vragen strategische dossiers je aandacht, de volgende dag organiseer je bijvoorbeeld een bezoek van een organisatie aan CBS of schrijf je een speech voor de Directeur Generaal. Na ruim vier jaar is er nog steeds veel afwisseling en dat maakt mijn baan heel leuk en uitdagend. Vooral het opzoeken van de samenwerking binnen en buiten de organisatie is een aspect dat mij veel energie geeft. Bijna dagelijks hoor ik van anderen, zowel in de werk- of privésfeer, dat de cijfers van CBS zo waardevol zijn. Dat maakt mij trots om voor deze organisatie te mogen werken.'

Wist je dat?

Zomaar wat cijfers

Wist je dat op 1 januari 2017 Nederland 7,8 miljoen huishoudens telde? Dat waren er 73 duizend meer dan een jaar eerder. Dat het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen tussen 2003 en 2016 is gedaald met 179 duizend? Vanaf 2000 het aantal windturbines is toegenomen van 1291 naar 2034 in 2016? De elektriciteitsproductie van windturbines in dezelfde periode is toegenomen van 829 miljoen kWh naar 5892 miljoen kWh. De meest voorkomende kleur van personenauto's in 2017 grijs, gevolgd door zwart en blauw is? De grootste daler is de kleur rood.

73000

Meer huishoudens

Krista Keller, Statistisch onderzoeker

"De prettige werksfeer en collegialiteit bij CBS werkt motiverend"

Het is geweldig om maatschappelijke vraagstukken inzichtelijker te maken aan de hand van de schat aan data die wij tot onze beschikking hebben. CBS biedt een plezierige werkomgeving met veel ontwikkelingsmogelijkheden. Je voelt je er binnen no-time thuis en er is veel ruimte voor eigen inbreng.

Een onafhankelijke positie

Hoewel we overwegend door het ministerie van Economische Zaken worden gefinancierd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut. In de Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn onze taken vastgelegd en is onze onafhankelijkheid gewaarborgd.

Frank Liauw – IT-consultant

Frank Liauw over zijn werk bij CBS

“Het is leuk dat ik hier in meerdere rollen kan werken. Als testmanager, als tester, én als informatieanalist. Ook heb ik binnen projecten gewerkt als facilitator. Laatst bijvoorbeeld bij een workshop over de mobiliteit van werknemers.“

Alles over het werk van Frank
Sfeer en Cultuur

Bij CBS vind je een aangename mix van een overheids- en een bedrijfsklimaat. Er werkt een zeer gemêleerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Collegialiteit, een prettige werksfeer en ruimte voor ideeën zijn kenmerken van onze organisatie. Wat al onze medewerkers belangrijk vinden, is de kwaliteit van onze onderzoeksresultaten.

Drie vestigingen

CBS heeft vestigingen in Den Haag, in Heerlen en op Bonaire. Er is een nauwe samenwerking tussen de verschillende vestigingen. We komen regelmatig bij elkaar of hebben contact via bijvoorbeeld video-overleg. Soms verhuizen collega’s zelfs van de ene naar de andere vestiging.

Roel Canisius, Projectleider

"Enthousiaste en gedreven teams"

Er is veel mogelijk bij CBS, zolang je zelf de kansen ziet en proactief reageert. Elke 'klus' vraagt om iets anders, kent haar eigen dynamiek en draagt bij aan de complexe uitdagingen waar we als CBS voor staan. In mijn teams zie ik enthousiasme en gedrevenheid.  We hebben plezier in het werk, interesse voor elkaar en er wordt hard gewerkt. Dat maakt mijn werk afwisselend en uitdagend. Maar ook spannend, best wel hectisch en pittig. Voor mij is het een baan waar ik energie van krijg!

Je bent welkom

Bekijk onze vacatures!

Hebben we je interesse gewekt?
Bekijk dan de vacatures!